Op bezoek bij Pere Ventura en Merum Prioratum in Priorat

Dit wijndomein is opgericht in 1992 door Pere zelf, maar zijn ouders en grootouders speelden aan het eind van de 19de eeuw reeds een belangrijke rol in de geboorte en de ontwikkeling van Cava in Catalonië.

Eind september vorig jaar werden wij persoonlijk uitgenodigd door Pere Ventura, stichter en eigenaar van Caves Pere Ventura. Hij nodigde mij uit als dank voor een reeds tien jaar lange en vruchtbare samenwerking. Het schitterende domein ligt in San Sadurni d’Anoia, het kloppend hart van de Penedès regio op zo’n 35 km ten zuiden van Barcelona.

Dit wijndomein is opgericht in 1992 door Pere zelf, maar zijn ouders en grootouders speelden aan het eind van de 19de eeuw reeds een belangrijke rol in de geboorte en de ontwikkeling van Cava in Catalonië.

“Onze filosofie is klaar en duidelijk”, zegt Pere Ventura bij onze ontvangst in een gloednieuwe inkomhal, die smaakvol is ingericht en sfeervol verlicht. “Wij willen Cava produceren van de hoogste kwaliteit, met een unieke elegantie en persoonlijkheid, ondersteund door een innovatief imago. Uiteraard met respect voor de omgeving.

 

Traditionele waarden in de wijnbouw en tijdens het vinificatieproces combineren wij harmonieus met het gebruik van de modernst e technologie voor het wijnmaken en het bottelen. Uiteraard houden wij rekening met de diverse karakters en complexiteit van al onze wijnen.”
Pere Ventura’s eigen hand vind je terug op elke fles die de kelders buitengaat, dit als een duidelijk teken van vertrouwen naar de consument toe.

Eerst nog even dit: Cava wordt gemaakt op dezelfde manier als Champagne, met een tweede gisting op fles. Spanjaarden gebruiken vooral de lokale druiven Xarel-lo en Parellada. Cava moet volgens de Spaanse wetgeving minimum 9 maand op fles rijpen. Pere Ventura daarentegen hanteert 15 maand als minimum. Vandaar zijn meer dan degelijke standaardkwaliteit.

 

Deze kwaliteit vind je reeds terug in de Cava Primer Reserva, de cava met “het witte etiket”. Deze cava is ook bij vele van onze lezers geen onbekende. Dit is de basis cava van Pere Ventura. Ook hier streeft hij naar een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en laat hem minstens 18 maand hergisten op fles. Perfect voor feestjes, recepties of gewoon om thuis alleen of met zijn tweetjes even de zorgen te vergeten.

“Als het net iets beter mag zijn,” vertelt Pere verder, “dan kies je best voor de Tresor Reserva. Deze cava met ‘het zwarte etiket’ blijft tussen de 24 en de 30 maanden ‘sur lattes’ liggen en is de beste exponent van de Pere Ventura - stijl. Dit is een schat van een cava binnen ieders bereik”. Gedurende deze moeilijke dagen in afzondering (terecht) hebben wij voor jullie de 20cl flesjes van deze Tresor Reserva in promotie geplaatst. Zo kun je alleen of met zijn tweetjes een e-peritiefje nuttigen, samen met familie of vrienden op een of ander whatsapp of skype scherm.

Vanaf 2019 biedt Pere Ventura ook een bio Cava aan, namelijk zijn Tresor Organic. De druiven hiervoor komen van zijn 2 km verder gelegen Can Bas wijngaard, die 100% gecertificeerd BIO is. En om het Tresor verhaal af te sluiten hebben we ook nog de Anniversary (Gran Reserva) en de Cuvée 2014 (Gran Reserva, deels hout gerijpt).

Heel wat liefhebbers onder jullie hebben ook reeds kennis kunnen maken met de witte en rosé Vintage Cava’s, de toppers uit het Pere Ventura assortiment en van de beste cava’s die je in Spanje kan vinden. Deze kunnen beiden de vergelijking met betere champagnes trotseren.

Op de weg terug naar El Prat, de luchthaven van Barcelona, werd er in de sportieve Pere Ventura Mini Cooper nog heel veel nagekaart en genoten van het prachtige bezoek aan dit ongelooflijk mooie familiedomein. Dat was een unieke ervaring om nooit te vergeten.
Wij zijn fier ambassadeur te mogen zijn van Caves Pere Ventura!

 

 

Merum Prioratum, toegangspoort tot de hemel!

Hortense, exportmanager voor België en Luxemburg, pikte ons op aan ons hotel in Barcelona en nam ons mee in de Mini Cooper naar Merum Prioratum in Porrera, een piepklein dorpje in Priorat. Pere Ventura bouwde hier een acht jaar geleden een schitterende wijnkelder en begon er de mooiste wijngaarden van het dorp intensief en op een biologische wijze te bewerken.
Het resultaat vandaag zijn drie goddelijke wijnen: Inici, Desti en El Cel.
Deze wijnen zijn alledrie te verkrijgen in onze Wijnboetiek.

Niet voor niets vermeldt men op de fles: Viticultura Cultura. In de winter vriest het dat het kraakt en in de zomer is het er bloedheet. Bovendien bestaat de bodem uit lagen van leisteen, zodat de wortels tot 10 meter diep moeten om haan water te geraken...
Hemelse wijnen zijn het gevolg.
Op bezoek bij Merum Prioratum

Openingsuren december

Maandag
gesloten
Dinsdag
van 14u tot 18u
Woensdag
van 14u tot 18u
Donderdag
van 10u tot 12u
van 14u tot 18u
Vrijdag
van 10u tot 12u
van 14u tot 18u
Zaterdag
van 10u tot 18u doorlopend
Zondag
gesloten

Brusselsesteenweg 24
1850 Grimbergen
Google Maps

Email: info@altavina.be

Tel: 0477 511 110