Wijnbewaring

Waarom investeren in een wijnbewaarsysteem?

De wijncultus zit in de lift. Dagelijks geraken meer en meer mensen in de ban van het geweldige verhaal dat achter elke wijn schuilt.

Water drink je, maar wijn leeft in de fles en in je glas. Daarom is het bewaren van uw kostbare wijn o zo belangrijk. Als wijnliefhebber zal U vast graag geïnformeerd worden over de essentiële noodzakelijkheden omtrent wijnbewaring in het algemeen en concrete oplossingen in het bijzonder.

Waarom is het van groot belang om wijn goed te bewaren?

Alle wijnproducenten die zichzelf respecteren gebruiken kurkstoppen. Deze stop zorgt voor een contact tussen de wijn en de buitenwereld waardoor de wijn kan ademen en verder rijpen om al z'n verborgen kwaliteiten te ontwikkelen. Sterke geuren uit de buitenwereld kunnen de fles indringen, en wijngassen kunnen uit de fles ontsnappen. Deze beide schadelijke effecten dienen vermeden te worden.

De fles zorgt ook voor contact met de buitenwereld. Door het glas is de wijn onderhevig aan temperatuur, licht en trilling.

Hier zijn enkele vaste waarden van groot belang.

Vochtigheid

In de fles heerst uiteraard een hoge vochtigheid en er ontstaat met de jaren bovendien een bepaalde overdruk door ontwikkeling van gassen; indien de omgevingsvochtigheid te laag is, zullen deze gassen door de stop naar de buitenwereld verdwijnen waardoor de wijn zal verdampen. Een vochtigheid van 70% dient te worden nagestreefd opdat de wijn niet zou uitdrogen. Een te hoge vochtigheid is voor de wijn niet schadelijk, maar geeft eerder een esthetisch probleem. De etiketten gaan dan immers beschimmelen en verrotten, en er kan ook schimmel op de kurk komen. De wijn voelt zich hier echter prima bij.

Ligging

Natuurlijk is de ligging van groot belang; de fles dient op zulke wijze te liggen dat de stop voortdurend bevochtigd wordt door de wijn waardoor deze rustig kan ademen; in praktijk kan de fles het best horizontaal liggen. In kartonverpakking wordt de wijn soms met de kurk naar beneden bewaard. Wijn bewaren met de kurk naar boven, waardoor deze niet meer in contact met de wijn is, dient absoluut vermeden te worden.

Licht

Licht heeft een zeer nefaste invloed op de wijn en is het grootste moordwapen; permanente blootstelling aan zonlicht zal uw wijn op een tijdspanne van een week onherroepelijk beschadigen; wees voorzichtig, want fel kunstlicht is ook ongezond; door de kleuring van het glas (bruin of groen) wordt wel een bepaalde bescherming aangebracht en blijft een flauw schemerlicht ongevaarlijk; bovendien zorgt dit voor een sferige stemming in uw wijnkelder. Het meest aangeraden is uw wijn rustig te laten rijpen in volslagen donkerte;

Temperatuur

Twee problemen doen zich regelmatig voor, namelijk te hoge of te lage bewaartemperatuur en temperatuurschommeling. Beide situaties hebben nadelige invloeden op de wijn daar de wijn in versneld tempo gaat rijpen en snel overrijp wordt. In een later stadium treedt verzuring op. Bij hoge temperaturen gaat de wijn ook sneller verdampen. De ideale bewaartemperatuur bedraagt 12.5°C bij 70% vochtigheid, zowel voor rode, witte als roséwijn. Het is verkeerd te denken dat witte wijn frisser moet bewaard worden dan rode wijn. Uiteraard gelden er wel andere drinktemperaturen, doch hier bestaan ook veel misverstanden of gewoontefouten. Doorgaans wordt rode wijn te warm gedronken en rosé en witte wijn te koud. Witte en roséwijn mogen best niet kouder dan 8°C gedronken worden. Sommige witte wijnen zoals bv. een Chablis zijn trouwens op hun best op 10°C, andere zelfs op 12°C. Indien deze wijnen uit de kelder van 12.5°C komen en U een ijskast heeft die op 6°C ingesteld is, kan U het flesje best een kwartier tot één uur in de koelkast leggen, daarna ontstoppen en serveren. De rode wijn wordt best op 17°C geserveerd (kamertemperatuur van in de tijd der kastelen). Sommigen zullen dit een beetje fris ervaren, maar de wijn laat zich dan prachtig in het glas evolueren. Sommige rode wijnen worden zelfs frisser gedronken. Rode Sancerre en Menetou-Salon en vele Beaujolaiswijnen mag U gerust op 14°C serveren, en de meeste Loirewijnen (Chinon, Bourgueil, Touraine, Anjou, Saumur) schenkt U best direct uit de kelder. Eén rode wijn wordt zelfs op 8°C gedronken, nml. de Pinot Noir d'Alzace, héérlijk!

Trilling

Dit is tevens een te vermijden invloed; hierdoor gaat de wijn immers niet tot rust kunnen komen en agressief worden; om dezelfde reden is het niet aanbevolen wijn te drinken net na transport; uiteraard zijn jonge wijnen hier veel minder gevoelig aan dan oudere wijnen met bezinksel.

Hulp nodig bij uw keuze?

Met deze factoren houdt u best rekening zodra u overweegt te investeren in een wijnbewaarkast.

Hulp nodig? Neem contact via ons contactformulier en wij begeleiden u graag verder.

Openingsuren december

Maandag
gesloten
Dinsdag
van 14u tot 18u
Woensdag
van 14u tot 18u
Donderdag
van 10u tot 12u
van 14u tot 18u
Vrijdag
van 10u tot 12u
van 14u tot 18u
Zaterdag
van 10u tot 18u doorlopend
Zondag
gesloten

Brusselsesteenweg 24
1850 Grimbergen
Google Maps

Email: info@altavina.be

Tel: 0477 511 110